Необходими продукти:
за фунийките:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии
брашно, колкото поеме
за крема:
1 л. прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто, което се разточва на не много тънка кора и се реже на тънки ленти. Навиват се на форми за фунийки и се поставят в/у хартия за печене.Пече се в силно загрята фурна на 200 градуса до бледо розово.
Крема се прави, като половината от млякото (пастьоризирано или вече сварено) се слага на котлона, а другата половина се разбива с яйцата, захарта и брашното. Преди да заври млякото, се добавя на тънка струя яйчената смес и се вари до сгъстяване при непрекъснато разбъркване. Като е готов крема, се слагат и ванилиите.
Фунийките се пълнят с крема и е добре да престоят няколко часа, за да омекнат. По желание може да се наръсят отгоре с шоколадови пръчици или смлени орехи.
Приятен апетит! :)
Здравейте, изглеждат чудесно! Може ли да ми кажете дали стават мекички след престояване? Имам един горчив опит, при който получих бетонени фунийки с крем (не ги препекох, само до порозовяване и ги оставих цяла нощ да преседят). Предполагам, че не е била сполучлива рецептата.
ОтговорИзтриванездравейте яйцата само жълтъците ли слагате в крема
ОтговорИзтриване