1 яйце
1 п. суха мая (7 г.)
150 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
щипка сол
1 к.ч. олио
брашно около 350 - 400 гр
1 ванилия
За пълнеж:
1 ч.ч. смлени орехи
За сиропа:
4 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
2 ванилии ( или друг аромат по желание )
80 гр. масло (или олио) за намазване
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля леко и в него се слагат маята с 1 ч.л. захар и толкова брашно да шупне. Поставя се в дълбок съд и в него се прибавят всички останали продукти.
Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса за около 20 мин. Замесва се отново и се разделя на две. Всяка част се разточва на не много тънка кора и се маже с масло (или олио) и се поръсва с орехи. Навива се на руло и се реже на парчета около 15 - 20 мм.
Реди се в намаслена тава на разстояние едно от друго и се пече в умерена фурна за 20 - 25 мин.
Изстинали се заливат с горещ сироп, който се вари около 20 мин.
Добре е да престоят поне час - два преди консумация.
Ммм,изглеждат чудесно!
ОтговорИзтриванеБях ги опитвала преди години и много ми харесаха и сега ще си ги направя!
a siropa kolko triabva da se vari
ОтговорИзтриванеОколо 20 мин.
ИзтриванеPrelest.
ОтговорИзтриванеKolko gradusa imate v predvid umerena temperatura za pechene?
ОтговорИзтриване170 - 180 градуса.
ИзтриванеА не могат ли да се направят с бутер тесто?
ОтговорИзтриванеА може ли без орехите?🙂
ОтговорИзтриванеDa
ИзтриванеСъщото тесто,разделяш на топчета и правиш фитилчета,от които оформяш пиленца,като връзваш на възелче тестото.Оформяш клюн и слагаш очички от зрънца ч. пипер...печеш и сиропираш,като ги пускаш за малко в сиропа
ИзтриванеMoje i bez orehi,az taka gi pravq
ОтговорИзтриване❤️����
ОтговорИзтриванеСтават много вкусни
ОтговорИзтриване