Празнична погача


Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая

100 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол 

3 яйца ( единият жълтък за намазване )
1 с.л. олио
вода ( около 400-500 мл)


Начин на приготвяне:Маята се разтваря в купичка с хладкото мляко, щипка захар и малко брашно. В пресятото брашно се слагат останалите продукти, като е добре яйцата да се разбият предварително. Замесва се, като се добавя още вода за меко тесто и, ако лепне, се доомесва с още олио. Оставя се да втаса и преди да се сложи да се пече, се маже с жълтък. По желание се поръсва с мак, сусам... Пече се в умерена фурна за около 30 - 35 минути

Оформянето на тази плетеница става, като тестото се разделя на 5 (примерно) равни части и всяка се разточва на кора с  големината на тавата, в която ще се пече. Като се редят в тавата, всяка се намазва с олио. Накрая се режат на 4, след което всяка четвъртинка на още две. Всяка от тези две на 3 и от тях се плете плитка. :) В случая избрах една от двете четвъртини да я направя с прорез през средата, като краищата й обърнах веднъж през него.





.

6 коментара:

  1. Чудесна е!Браво! Аз правя питки и имам въпрос- понякога стават пухкави,понякога -не! С една и съща рецепта.Защо така-моля за помощ.А толкова се старая! Благодаря1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За добър краен резултат са необходими преди всичко качествени продукти. Не от всяко брашно стана пухкава погача. Има тънкости в месенето. Потърси тук в блога ми "Практични съвети", там съм описала кое е важно за направата на хубаво тесто. :)

      Изтриване

 

Facebook

Google+