Питка "Ани"

Необходими продукти:
1 кг брашно

1 с.л. сол
5 с.л. захар
1 кисел мляко
3 яйца
3 с.л. олио
3 с.л. маргарин
1 с.л. оцет
1 с.л. ром
1 кубче мая




Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче в него. От яйцата се заделя единия жълтък за намазване, а другите се разбиват. Киселото мляко се затопля леко. Маята се слага в малко хладка вода с щипка захар и толкова брашно да шупне. Маргаринът също се затопля леко. След като маята е готова, от всички продукти се замесва меко тесто, което се оставя да втаса на топло. След това се оформя по желание и пак се изчаква да втаса.
Тестото става много пухкаво и не позволява оформянето на сложни плетеници.
Преди печене се намазва с жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и по желание се ръси с мак, сусам, семена или захар.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook

Google+