Усукан тутманик


За любителите на тестените изделия има хиляди варианти как да направят вкусна питка или тутманик. Това е един от тях, като освен, че е лесен за приготвяне, е и ефектен като визия и много, много вкусен!




Необходими продукти:


1 кг брашно
3 яйца
1 каф.ч. олио
1 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
хладка вода за меко тесто

за плънката:

400 гр сирене
олио или масло за поръсване











Начин на приготвяне:

В 200 мл хладка вода се разтваря маята с 1 каф.л. захар и малко брашно и се оставя да шупне.
Брашното се пресява и в него се слагат яйцата (като 1 жълтък се отделя за намазване), солта, захарта, олиото и шупналата мая. Замесва се, като постепенно се добавя по малко още вода, за да се получи меко тесто, което да не лепи по ръцете. Вече омесеното тесто се намазва с олио, за да не хване коричка, и се оставя на топло за около 30 мин. да втаса.
След втасването се размесва пак. Разделя се на 4 - 5 топчета, като всяко се разточва с големината на тавата, в която ще се пече (за това количество тесто е подходяща тава с диаметър 30 см). Всяка кора се наръсва с мазнина и сирене и отгоре й се поставя следващата. Така всички кори се събират една върху друга и се нарязват на ленти с широчина около 5 см. Всяка получена лента се засуква внимателно и се поставя в намазана с олио тава. Вече готовите ленти в тавата, се намазват с разбит жълтък и по желание може да се поръсят със сусам. Пече се в незагрята фурна на 180 градуса около 40 мин.


















0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook

Google+