Благовещение - 25 март

 



Благовещение е денят, в който се смята, че архангел Гавраил е донесъл на Дева Мария вестта, че нейният ще бъде Спасителят.
  В българските народни представи денят се свързва с окончателното настъпване на пролетта и се нарича Благовец. Смята се, че на този ден пристигат и лястовиците и ако ги видим, сваляме мартеничката си.
  Както премине този ден, такава ще бъде цялата година, смята народът. Затова се приема, че е добре да се стане рано, да се почисти къщата и да се подреди градината.
  На този ден се ходи с пара в джоба, че ако ви закука, цяла година да имате пари.
 На този ден пчеларите отварят кошерите, за да е сладък медът.
  На Благовещениена обредната трапеза задължително трябва да присъства питка, приготвена без мляко и яйца - само със сода, защото трябва да се спазват Великденските пости. Содената питка се слага върху керамична чиния и се покрива с червена кърпа. Когато всички от семейството седнат на трапезата, кърпата се маха и на всеки се пада по едно парче от обредната питка. Всеки от седналите на масата трябва да запази по едно малко парченце от содената питка от трапезата на Благовещение и на другия ден сутринта да излезе, като носи парченцето от питката  в джоба си. Ако човекът чуе кукувица и има парче от питката в джоба си, късметът ще е с него до края на годината.
  Сред обредните храни, които се слагат на трапезата, медът е задължителен. Той се слага в малка купичка, в която се топват малки залъчета от содената питка.
  На масата на Благовещение се слага и някакъв вид риба, независимо какъв. Рибата може да е печена, но се допуска на трапезата на Благовещение да има чорба от риба или рибник - ястие от печена риба с ориз. Освен обредното ястие рибник на трапезата се слага и друг вид риба. Смята се, че колкото повече ястия има на трапезата, толкова по-богата ще е реколтата през есента. Рибните ястия за обредната трапеза на Благовещение се приготвят без яйца.
  За гарнитура на рибата се поднасят нарязани и задушени зелении - лапад, киселец, коприва.
  На обредната трапеза за християнския празник Благовещение се допуска и вино, въпреки че са пости. Може да се сложат и сварени раци или друг вид морски дарове.



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook