Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая
5 яйца
300 мл прясно мляко
250 гр захар
250 гр краве масло
1/2 ч.л. сол
стафиди
цитрусова есенция (или настъргана кора от лимон)
Начин на приготвяне:
Маята се слага в хладко прясно мляко, с 1 ч.л. захар и толкова брашно, за да шупне. В пресятото брашно се прави кладенче и се слагат солта, захарта, разбитите яйца, разтопеното масло и есенцията. Добавя се и вече готовата мая и се замесва тесто, като при месенето се намазват ръцете с масло, за да не лепне тестото. Когато козуначеното тесто стане гладко, се покрива с кърпа и се оставя да втаса. След това пак се замесва с намаслени ръце. Прибавете стафидите и замесете добре.
Тестото се разделя на части според формите, в които ще се пекат. Всяка част се разделя на три и се сплитат на плитки. Тестото трябва да заема половината от височината на тавата, в която ще се пече.
Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и се поръсва със захар. Така суровите козунаци се оставят да втасат още веднъж. След това се пекат на 180 градуса.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар