Баница с мая

Необходими продукти:


1 кг брашно
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
хладка вода за меко тесто

За плънката:
500 - 600 гр сирене
олио

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. В него се прави кладенче, където се слагат солта, захарта, яйцата ( като единият жълтък се отделя за намазване) олиото и оцета. Маята се слага в купичка с хладка вода, щипка захар и мъничко брашно да шупне. Като е готова, се слага в купата с брашното и се замесва меко тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса и удвои обема си. След това се разделя на 4 или 5 топки, като всяка се разточва. Поръсва се с олио и сирене. Навива се и се слага в намаслена тава. Оставя се да втаса. Маже се с жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко или олио. Поръсва се със сусам по желание и се пече в умерена фурна за около 30 минути.







2 коментара:

  1. Наде, отдавна ми се иска да направя баница с мая и твоята ми идва като поръчка. Искам да попитам: това количество тесто само за една баница ли е и в колко голяма тава разполагаш баницата?
    Предварително благодаря и ти желая хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тавата, в която я правя, е с размер 35 см. За една голяма баница е тестото. :)

      Изтриване

 

Facebook

Google+