Точена баница със сирене

Необходими продукти:

1 кг брашно
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1 яйце
хладка вода за меко тесто

За заливката:
1 кисело мляко
 1 яйце
щипка сол

За плънка:
500 гр сирене
олио


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и с останалите продукти се замесва меко тесто, което се оставя за около 20 мин. да почине. Разделя се на 5 парчета, всяко от които се разточва на тънка кора. На всяка кора маже от сместа за заливката ( киселото мляко разбито с яйцето и малко сол) и се поръсва със сирене и малко олио. Внимателно се завива на руло и се поставя в намаслена тава. Вече  разточената баница се намазва внимателно с останалата част от сместа с млякото и яйце и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 - 40 мин.







5 коментара:

  1. Баба ми беше голям майстор на баниците, но и твоята е станала чудесна.Прекрасни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Моята също правеше страхотни баници, любима ми беше нейната баница с тиква, сега вече е на възраст и не се захваща. Но пък ще се постарая да се науча точно като нейните да ги правя :)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей! Искам да попитам колко вода се слага. Никога не съм месела меко тесто и нямам никаква представа колко да сложа.
    Благодарна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късно виждам запитването Ви, за което се извинявам. Когато месите тестото, трябва да наподобява на гъста кашичка. Постепенно след това добавете още брашно, за да спре да лепне по ръцете Ви. В пресято брашно се прави кладенче, в което с останалите продукти се сипва и вода. Разбърквайки в центъра на кладенчето с ръка, ще вземате постепенно от брашното. Като видите, че става гъсто, отново добавяте вода. Гъста каша ще се образува в ръцете Ви, след което поръсвате по малко брашно, докато спре да лепне. Ще го усетите. Нито много твърдо, нито лепкаво. Топлата вода ще го отпусне и ще бъде приятно за пипане и лесно за разточване. Една тънкост има в точенето на баници, а тя е, че като се умеси тестото и се раздели на топчета, те се покриват с влажна кърпа (намокрете я и я изстискайте от водата), за да не съхнат и да загубят еластичността си. :)

      Изтриване

 

Facebook

Google+