Усукана масленица

Необходими продукти:

1 кг брашно
4 яйца
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
250 мл газирана вода
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
1 с.л. захар

за плънката:

500 гр. сирене
125 гр. краве масло
50 мл. олио






Начин на приготвяне:


Прясното мляко се затопля и в него се разбива маята с 1 ч.л. захар и толкова брашно.
Оставя се да шупне.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Добавят се олиото, оцета, солта и захарта.
Яйцата се разбиват, като преди това се отделя един жълтък за намазване.
Добавят се към брашното.
Накрая се слага и маята с прясното мляко.
Газираната вода се добавя постепенно, като се замесва меко тесто.
Намазва се с олио и се оставя да втаса за около 30 мин.
Тестото се разделя на три равни части.
Всяка част  се разточва на кора, малко по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печем (най-подходящо е да е в тава с размер около 30 см).
Маслото се разтопява и се разбърква с  олиото.
Първата кора се маже обилно с маслената смес и се поръсва със сирене.
Втората кора се слага отгоре й и пак по същия начин.
Третата кора също се намаслява и поръсва със сирене.
В средата на корите правим с пръсти дупка и внимателно започваме да навиваме отвътре навън като руло.
Когато вече сме намотали целите кори, се получава като обръч.
Разрязва се веднъж и се получава фитил, който се усуква.
Вече усукания фитил, навиваме като охлювче в намаслена тава и намазваме с жълтък, разбит с 1 ч.л. прясно мляко.
Оставяме да втаса. /Ако в помещението, в което се работи, не е достатъчно топло, можете да сложите тавата с готовата погача във фурната на 40 - 50 градуса, за да втаса, след което да увеличите температурата за печене/.
Пече се в незагрята предварително фурна на 180 градуса около 40 мин.

Приятен апетит!



















0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook

Google+