Погача за кръщене


 Необходими продукти:

1 кг брашно
1 кубче мая

100 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол 

3 яйца (единият жълтък за намазване)
1 с.л. олио
вода (около 400 мл)






Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в купичка с хладкото мляко, щипка захар и малко брашно. 
В пресятото брашно се слагат останалите продукти, като е добре яйцата да се разбият предварително. 
Замесва се, като се добавя постепенно хладката вода до получаване на меко тесто.
Тестото се оставя да втаса, след което се меси пак и се дели на 4 равни части.
Три от четирите части се разточват на кора с големината на тавата, в която ще се пече (в моя случай 30 см). 
Тавата се маже с олио или се слага хартия за печене.
Всяка кора се слага в тавата и се маже с малко олио.
Редят се
трите една върху друга и внимателно се прави разрез, като за пица, на 8 парчета. 
Всяко получено листче се превива назад към края на тавата. Не трябва да са едно върху друго, а на разстояние. 
От тестото, което сме отделили за център на питката, отделяме малка част. 
Разточваме я с малко брашно на не много тънка кора. 
Нарязваме ленти, широки около 1 см, с които да направим плетеница, или използваме специално валяче за мрежи. 
Вече готова погачата, се маже с жълтък.
По желание се ръси със сусам, мак или др.
Оставя се да втаса, след което се пече на 180 градуса около 40 мин.


За да направите украса върху погачата, която да остане бяла и след изпичането, е нужно да замесите тесто от брашно, вода и малко сол. Замесва се средно твърдо тесто, което се разточва и се оформят цветя, листенца и т.н. Може да се използва сладкарска боя. Вече готови цветчетата, се редят върху погачата преди да е втасала за печене. 









2 коментара:

 

Facebook

Google+