Питка "Маргаритка"

Необходими продукти:

1 кг брашно
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 яйца
1 кубче мая
200 гр кисело мляко
200 мл прясно мляко
1 к.ч олио







Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се прави в него кладенче. Маята се разтваря в хладкото прясно мляко с щипка захар и малко брашно. От яйцата се отделя 1 жълтък за намазване. Всички останали продукти се изсипват в брашното. Замесва се меко тесто (ако е малко количеството течност,  можете да добавите още прясно мляко). Готовото тесто се намазва с олио и се оставя да втаса (да удвои обема си).

За оформянето е необходимо да разделите вече втасалото тесто на 4 равни части. Всяка от тях разточете на кора с големината на тавата, в която ще печете. Намажете ги с олио и ги поставете в тавата. На средата сложете една чаша (за да остане центъра цял) и разрежете на 8 равни части. В края на всяка направете напречен прорез. Внимателно всяка получена част завъртете на една страна и от напречния прорез извадете само малка част от корите.
Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам (по желание).
Пече се на 180 градуса около 35 - 40 мин.











0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook

Google+