Никулден

   


На 6 декември  църквата почита свети Николай Мирликлийски Чудотворец. Свети Никола се почита като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир - океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани.Когато е сърдит, той дава воля на  ветровете, разлюлява морето и потапя корабите.

   Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е слуга на св.Никола. Веднъж, когато светецът плавал с лодката си, излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във воата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината.   Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава останал и обичаят в чест на светеца да се жертва шаран. Българите наричат празника и Рибни свети Никола, Мокри свети Никола или Рибена черква.

   На трапезата шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като рибник.
 Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква или вкъщи, а късовете от тях да се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.
   На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.
   В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сарми, чушки, боб.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook