Бъдни вечер

 Бъдни вечер  е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите родственици, които също се считат за част от семейството.
 По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва в огнището специален пън, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки "Колкото искрици, толкова пиленца, шиленца, теленца, ддечица в тоя дом!".
 Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия - постни. Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се произвежда в дома - ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на който се падне, ще бъде щастлив през цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.
  Приготвя се питка - тя трябва да е кръгла или завита като кравай, но да е замесена постна, без яйца и мляко. Ако някой в дома е сторил тежък грях през годината, отгоре й се намазва малко мед. Празничният хляб в различните краища на България се нарича боговица, вечерник или коледник. На трапезата той се разчупва от най-възрастния в семейството с думите "Ела, Боже, да вечеряме".0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook