Необходими продукти:
зеле сорт Кьосе
моркови
червена ряпа
дюли
сол ( 400 г на 10 л вода)
Начин на приготвяне:
В подходящ и добре измит съд наредете зелките цели, като надупчвате кочаните им, за да могат да се осолят и отвътре.
Между зелките подреждайте цели моркови и карфиол, както и нарязани на четвъртинки дюли и червена ряпа.
Зелето се притиска отгоре с тежест, за да остане изцяло под водата и да не изплува.
Съдът се пълни с вода, колкото да покрие напълно зелето. След като съдът се напълни, според събраното количество вода се измерва солта, като се спазва съотношението 400 г сол на 10 л вода.
Зелевия сок се претака всеки ден в продължение на около 30 дни или до готовност.
Подходящо време за налагане на зеле е в края на октомври - началото на ноември, когато температурите са по-ниски.
Съдът се съхранява в студено помещение.
В моя случай използвах около 15 средно големи зелки, затова добавих 2 дюли и 2 глави червена ряпа. Количеството им може да се коригира според големината на съда и зелките.




0 коментара:
Публикуване на коментар