Хлебно тесто:

1 кг брашно
1 с.л. сол
1 кубче мая (или 2 пакета суха - 14г)
хладка вода за меко тесто
Сладка погача:
1 кг брашно
1 с.л. сол
4 - 5 с.л. захар
1 с.л. оцет
3 - 4 с.л. олио
1 кубче мая (или 2 пак. суха - 14 г)
300 мл прясно мляко
хладка вода за доомесване за направата на меко тесто
Количеството на тестото зависи от големината на елхичката, която искате да направите. Разточват се три кори с дебелина около 1 см, като всяка се маже с олио. Поставят се една в/у друга и се изрязват във формата на елха. На снимките се вижда как се разрязват "клонки", които се навиват веднъж или два пъти. Оцветих със сладкарска боя с помощта на четка. Поръсих малко мак и сусам.
Пече се в умерена , незагрята предварително, фурна до готовност.
Много е хубава елхицата!
ОтговорИзтриване