Питка "Дядо Коледа"

 Тази питка може да се направи, както от обикновено хлебно тесто, така и от козуначено. Ще ви предложа две рецепти, а вие ще решите каква ще изберете.


Хлебно тесто:

1 кг брашно
1 с.л. сол
1 кубче мая (или 2 пакета суха - 14г)
хладка вода за меко тесто


Сладка погача:

1 кг брашно
1 с.л. сол
4 - 5 с.л. захар
1 с.л. оцет
3 - 4 с.л. олио
1 кубче мая (или 2 пак. суха - 14 г)
300 мл прясно мляко
хладка вода за доомесване за направата на меко тесто



Количеството на тестото е в зависимост от това колко голям искате да е образът на дядо Коледа. 



В общи линии е показано на снимката отдолу как се правят елементите. Шапката се боядисва със сладкарска боя с помощта на четчица преди печенето. За очите използвах мак, за брадата и елементи от шапката - сусам. Освен червената част от дядо Коледа, всичко останало  намазах с жълтък, разбит в 1 с.л. прясно мляко. Пече  се в незагрята фурна на 170 - 180 градуса.





0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook

Google+