Точена торта с домашен крем





















За блатовете:
4 яйца
1 ч.ч. захар
 80 гр масло
1 амонячна сода
брашно, колкото поеме за средно твърдо тесто



Замесва се тестото и се разделя на 5 топки, всяка от тях се разточва на кора (около 25 см бяха моите). Най-удобно за печене е върху хартия за печене на обратната страна на тавата. На умерена фурна за около 10-15 минути, докато получи бледо розов цвят.



За крема:,

700 мл прясно мляко
200 гр захар
2 яйца
2 с.л. брашно
2 ванилии



Яйцата, брашното и ванилията се разбиват добре с малка част от млякото. 
Останалата част се слага на котлона със захарта. 
Преди да заври се сваля от огъня и при постепенно бъркане се добавя към яйчената смес на тънка струя. 
След което се връща отново на огъня. 
Бърка се непрекъснато докато се сгъсти. 
С така приготвеният крем намазваме добре блатовете, по желание ръсим със смлени орехи или настърган шоколад и оставяме в хладилника за няколко часа. 
Вече поомекнали, корите се изрязват по края, за да се изравни тортата.

Може да се направи маслен крем от равни части меко масло и пудра захар и да се намаже по края, а защо не и цялата (в този случай обаче не трябва да се слага най отгоре от домашния крем).















1 коментара:

 

Facebook