за блата:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер
2 с.л. какао
1 1/2 ч.ч. брашно
за сиропа:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
няколко капки есенция ром
за плънка:
300 мл течна сладкарска сметана
за заливка:
100 мл течна сладкарска сметана
200 гр млечен шоколад
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре със захарта. Добавят се олиото и прясното мляко. След това се добавя постепенно брашното, смесено с бакпулвера, и какаото. Блатът се пече в/у хартия за печене във форма с диаметър 26 см. в предварително загряна фурна на 180 градуса.
След като се изпече и охлади, се разрязва на две и, ако е необходимо, се изрязва и по краищата, за да се изравни.
Сиропът се слага на огъня да заври, докато се разтопи захарта, след което се добавя аромата и се оставя да се охлади.
Блатовете се сиропират внимателно и се мажат със сметана.
За заливката се слага сметаната на слаб огън да се загрее (но да не завира) и се добавя шоколада. Разбърква се до еднородна смес. След като се охлади малко, се залива внимателно цялата торта.
Ако са останали изрезки от краищата, се натрошават на ситно и с тях се прави бордюр на тортата. Отгоре по желание може да се доукраси със сметана.
Prekrasna vkusotia.
ОтговорИзтриване