Кашкавалки

Необходими продукти:

за тестото:
  500 - 600 гр брашно
 1/2 кубче мая
 1 ч.л. сол
 хладка вода за меко тесто
 1 яйце

за плънката:
 300 гр кашкавал (може и сирене да изберете)
 олио за намазване



Начина на приготвяне:

Маята се разтваря в купичка с хладка вода, 1 ч.л. захар и толкова брашно, след което се оставя да шупне.
Брашното се пресява и в него се добавят солта и белтъка от яйцето (а жълтъка се заделя за намазване).
Добавя се маята и се замесва меко тесто, което се намазва с олио и се оставя на топло да втаса.
След като втаса, се разделя на 6 парчета, като всяко от тях се разточва на правоъгълник дълъг около 20 см. Намазва се с олио и в единия му край се слага настърган кашкавал (или сирене) и се завива на руло, което се усуква допълнително и се навива като баница.
Оставя се да втаса, след това се маже с жълтъка, разбит с мъничко олио или прясно мляко.
Пече се в незагрята фурна на 180 градуса.
Преди да се извадят от фурната се поръсват отгоре с настърган кашкавал и се пече още около 5 минутки докато кашкавалът се разтопи.








1 коментара:

 

Facebook

Google+