Питка "Цвете"

Необходими продукти:

1 кг брашно
3 яйца
1 с.л. сол
3 с.л. захар
3 с.л. олио
1 кубче мая (или 14г суха)
хладка вода





Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в 100 мл хладка вода  с щипка захар и 1 ч.л. брашно.


Брашното се пресява и се прави кладенче.
Добавят се в него солта, захарта и олиото.
От яйцата се отделя един жълтък за намазване на питата, останалите се разбиват и се добавят в брашното.
С шупналата мая се замесва тесто, ако е необходимо, се добавя по малко хладка вода до получаване на меко тесто.
Тестото се замесва добре и се намазва с олио, оставя се на топло да втаса и удвои обема си.


Вече втасало, тестото се премесва още веднъж и се дели на 4 парчета. Едно най-мъничко за среда на питата. Останалите три са по-големи, като едно от тях е най-голямо, за крайните "листенца" на цветето.
Всяко от трите по-големи топчета се дели на две. Разточват се на кора (не много тънка) и се намазват с олио по средата на всеки две.  Реже се на триъгълници на 8 парчета и във всеки триъгълник се прави процеп. Върха на всеки триъгълник се премята през този процеп и краищата се превиват отдолу. Така се получава листенце от цветчето. Най-големия дял от тестото е за най-крайните листенца, после средните и накрая най-малките в средата. Мъничкото парче го ползваме за център.
вече оформена питата се оставя да втаса. Маже се с жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и по желание се ръси със сусам или други семена.
Пече се в незагрята фурна на 180 градуса около 35 - 40 мин.




















Със същите "листенца" можете  да оформите пита и по този начин, като в средата слагате цяло парче тесто и около него наредите оформните триъгълничета.








8 коментара:

  1. О, много са красиви и двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Наде, прелестни питки! Голяма си майсторка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Красота! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  4. Privet,mnogo krasivi pitki,az sam osobenno vpe4atlena ot vtorata moje bi za6toto za parvi pat vijdam taka oformena.molq te dai mi pove4e obqsneniq za vtorata pitka-kak se razdelq testoto,za6to sa 9 lista kato se deli na 8 par4eta i v tava s kakav diametar se pe4e?Mai mniogo vaprosi stanaxa-izvinqvai za koeto.Blagodarq

    ОтговорИзтриване

 

Facebook

Google+