Питка "Цвете"

Необходими продукти:

1 кг брашно
3 яйца
1 с.л. сол
3 с.л. захар
3 с.л. олио
1 кубче мая (или 14г суха)
хладка вода





Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в 100 мл хладка вода  с щипка захар и 1 ч.л. брашно.


Брашното се пресява и се прави кладенче.
Добавят се в него солта, захарта и олиото.
От яйцата се отделя един жълтък за намазване на питата, останалите се разбиват и се добавят в брашното.
С шупналата мая се замесва тесто, ако е необходимо, се добавя по малко хладка вода до получаване на меко тесто.
Тестото се замесва добре и се намазва с олио, оставя се на топло да втаса и удвои обема си.


Вече втасало, тестото се премесва още веднъж и се дели на 4 парчета. Едно най-мъничко за среда на питата. Останалите три са по-големи, като едно от тях е най-голямо, за крайните "листенца" на цветето.
Всяко от трите по-големи топчета се дели на две. Разточват се на кора (не много тънка) и се намазват с олио по средата на всеки две.  Реже се на триъгълници на 8 парчета и във всеки триъгълник се прави процеп. Върха на всеки триъгълник се премята през този процеп и краищата се превиват отдолу. Така се получава листенце от цветчето. Най-големия дял от тестото е за най-крайните листенца, после средните и накрая най-малките в средата. Мъничкото парче го ползваме за център.
вече оформена питата се оставя да втаса. Маже се с жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и по желание се ръси със сусам или други семена.
Пече се в незагрята фурна на 180 градуса около 35 - 40 мин.




















Със същите "листенца" можете  да оформите пита и по този начин, като в средата слагате цяло парче тесто и около него наредите оформните триъгълничета.








9 коментара:

  1. Наде, прелестни питки! Голяма си майсторка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Добра идея за една домакиня !

    ОтговорИзтриване
  3. Privet,mnogo krasivi pitki,az sam osobenno vpe4atlena ot vtorata moje bi za6toto za parvi pat vijdam taka oformena.molq te dai mi pove4e obqsneniq za vtorata pitka-kak se razdelq testoto,za6to sa 9 lista kato se deli na 8 par4eta i v tava s kakav diametar se pe4e?Mai mniogo vaprosi stanaxa-izvinqvai za koeto.Blagodarq

    ОтговорИзтриване

 

Facebook