Цветница - седмица преди Великден

 Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна неделя. Това е и последният голям празник преди Великден. Цветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим
  Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се занесат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.
  Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Всички другия ястия освен рибата трябва да са постни - салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чуки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие от коприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната да не е мазна, защото са пости.
  Може да сложите на трапезата различни ядки и плодове. Ако искате да направите сладки, се съобразете в тях да няма яйца и млечни продукти. Направете празнична питка, която да поднесете на вашите гости. Можете да направите и малки питки във формата на цветя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook