Коледна торта

Необходими продукти:

 за блатовете:
6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1  п. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
2 ванилии

сироп:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 ванилии (или друг аромат по желание)

за пълнеж и украса:
 1 л. течна сладкарска сметана
3 банана
4 обикновени бисквити
няколко какаови бисквитки
сладкарска боя (по избор)
кокосови стъргонити



Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват добре. Постепенно се добавя брашното пресято с бакпулвера и ванилиите. Сместа се разделя на 4 равни части и се пече върху намаслена и поръсена с брашно тавичка или хартия за печене. Пече се на 180 градуса докато добие леко златист цвят.
Сиропът се вари около 15 мин. и като изстине се сиропират леко блатовете.
Сметаната се разбира добре и се слага между блатовете, като върху всеки благ се режат банани на шайби.
За основата на тортата се използват само 3 от блатовете, а от останалия блат се изрязват квадрати, които ще послужат за направата на къщичката.
Тортата се покрива със сметана и отгоре започваме да редим останалите елементи, за да оформим къщичката и останалите елементи.
Вече изрязаните квадрати се слепват със сметана и отгоре се поставят обикновени бисквити (по две на страна или по една - зависи колко голяма искате да е къщичката). С тънък накрайник на шприца рисуваме прозорчета, врата и останалите дребни елементи, които да допринесат за красивия вид на къщичката. Върху обикновените бисквити се правят с червено оцветена сметана капчици, слепени една до друга, за да наподобяват керемиди.
Елхата я направих от изрязани с различни големини кръгове. Но за по-лесно може да се използва вафлена фунийка за сладолед, като върху нея да се сложи оцветена в зелено сметана. Върху елхата може да се сложат цветни бонбончета тип мъниста за украса.
Шоколадовите бисквити се нарязват на половинки и  се нареждат по края на тортата, за да играят ролята на ограда на дворчето. Трохите от тези бисквити се поръсват пред къщичката за пътечка. Накрая, когато вече са направени всички елементи, се поръсва внимателно цялата торта с кокосови стърготини, които да наподобяват сняг.

Определено направата на една такава торта носи много положителни емоции, особено ако имате едно или няколко мънички "джудженца" помощници :))))))









2 коментара:

  1. Много веселичка торта!
    Нека са такива и празниците ти, Надя!

    ОтговорИзтриване

 

Facebook