Необходими продукти:
30-40 цветчета бял бъз
2 лимона
2 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Цветчетата от бъз (без да се мият предварително) се накисват в 2 литра топла вода заедно с лимоните, нарязани на шайби.
Оставят се да престоят 24 часа, най-добре в хладилник и покрити с похлупак.
На следващия ден течността се прецежда и се изсипва в тенджера. Добавят се 2 кг захар и 1 ч.л. лимонена киселина. Варенето е кратко – около 5–10 минути, само колкото да се разтвори захарта и сиропът да заври.
Още топъл, сиропът се налива в сухи бутилки или буркани, които се затварят добре и се обръщат с капачките надолу, за да се запечатат.
Преди консумация се разрежда с вода до желаната сладост.
0 коментара:
Публикуване на коментар