Сироп от бъз с варене

 Необходими продукти:


30-40 цветчета бял бъз

2 лимона

2 кг захар

1 ч.л. лимонена киселина 



Начин на приготвяне:



Цветчетата от бъз (без да се мият предварително) се накисват в 2 литра топла вода заедно с лимоните, нарязани на шайби.

Оставят се да престоят 24 часа, най-добре в хладилник и покрити с похлупак.


На следващия ден течността се прецежда и се изсипва в тенджера. Добавят се 2 кг захар и 1 ч.л. лимонена киселина. Варенето е кратко – около 5–10 минути, само колкото да се разтвори захарта и сиропът да заври.


Още топъл, сиропът се налива в сухи бутилки или буркани, които се затварят добре и се обръщат с капачките надолу, за да се запечатат.


Преди консумация се разрежда с вода до желаната сладост.





0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook