Мекици

 Необходими продукти:



500 г брашно 

20 г прясна мая

1 ч.л. сол

2 с.л. захар 

400 мл топла вода


олио за пържене



Начин на приготвяне:


 Маята се разтваря в 200 мл топла вода с 1 с.л. захар и толкова брашно. Като шупне, се изсипва в пресято

брашно, добавят се солта и останалата захар и се замесва тесто, като се добавя постепенно и останалата част от водата. Трябва да се получи много

лепнещо тесто, като гъста каша. 

 Вече замесено, се покрива с фолио и се оставя за час на топло, за да удвои
обема си. 


 Може да се замеси вечерта и да се

остави в хладилника за следващата сутрин.

В дълбок и не много широк съд се слага олио, достатъчно, за да може да покрие поне половината от мекиците при пържене. 

С намалени ръце се къса от тестото, оформят се мекиците и се слагат в сгорещеното олио. 

Като добият златист загар, се изваждат и се поставят в съд, застлан с домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина. 

Може да се поръсят с пудра захар.


Приятен апетит!






0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook