Необходими продукти:
500 г брашно
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
400 мл топла вода
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 200 мл топла вода с 1 с.л. захар и толкова брашно. Като шупне, се изсипва в пресято
брашно, добавят се солта и останалата захар и се замесва тесто, като се добавя постепенно и останалата част от водата. Трябва да се получи много лепнещо тесто, като гъста каша. Вече замесено, се покрива с фолио и се оставя за час на топло, за да удвои
обема си.
Може да се замеси вечерта и да се
остави в хладилника за следващата сутрин.В дълбок и не много широк съд се слага олио, достатъчно, за да може да покрие поне половината от мекиците при пържене.
С намалени ръце се къса от тестото, оформят се мекиците и се слагат в сгорещеното олио.
Като добият златист загар, се изваждат и се поставят в съд, застлан с домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Може да се поръсят с пудра захар.
Приятен апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар