Козунаци с течен шоколад, стафиди и локум

Необходими продукти:


1 кг брашно
1 кубче мая
7 яйца
250 мл прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
щипка сол
125 г масло (със стайна температура)
5 ванилии
настъргана кората от един лимон


за плънка:

стафиди
течен шоколад
цветен локум


Начин на приготвяне:

Маята се разбива в хладкото мляко с щипка захар и малко брашно.
Оставя се да шупне.
В пресятото брашно се добавят разбитите яйца (като един жълтък се отделя за намазване), захарта, солта и маслото.
Добавя се и вече готовата мая с млякото, ванилиите и лимоновата кора.
Замесва се меко тесто като, ако лепне, се слага още олио при месенето.
Оставя се на топло, намазано с олио, да втаса.

Тестото разделих на три, като в едното добавих стафиди. Ако ги обичате, не ги щадете при добавянето им в тестото. Трябва да имате предвид, че тестото ще утрои обема си.
Във второто сложих нарязан на ситни кубчета цветен локум.
С третото тесто направих руло с течен шоколад.

Вече подготвени и оплетени, козунаците се оставят да втасат, след което се мажат с жълтък разбит с 3 с.л. пр. мляко. 
Поръсват се с кристална захар. 
Слагат се в незагрята фурна на 150-160 градуса.
Пекат се около 25 минути.

















































1 коментара:

 

Facebook

Google+