Как да избелим и направим красиви и шарени великденски яйца

Ще ви покажа няколко начина за направа на красиви шарки на великденски яйца без много усилия, както и как да избелите яйцата, за да получите по-наситени цветове при боядисване.ИЗБЕЛВАНЕ НА ЯЙЦА

Сложете необходимия брой яйца в подходящ съд и ги залейте с равни количества оцет и вода.  Оставете ги да врят 10 минути, след което внимателно с грапавата страна на гъба за миете ги изтъркайте под течаща вода. Подсушете и са готови за боядисване.
ШАРКИ С ЛАСТИК

Този ефект  се постига, като вземете един, два или повече ластика (но не много тънки) и ги омотаете около яйцето. След което потопете в желаната боя.  Като ги извадите, отстранете внимателно ластика и подсушете със салфетка.


ШАРКИ С ЛИСТА

За това са ви необходими парчета от стар чорапогащник, както и подходящи листа от трева, здравец, детелина или др.
Върху мокро яйце залепете внимателно листото. После го обвийте с чорапогащника и завържете стегнато. Поставете в желаната боя.
МНОГОЦВЕТНИ ШАРКИ С ПАМУК

Този ефект се получава, като застелете памук, голям колкото да обвие яйцето, и му наложите по малко количество от желаните цветове. След това обвийте яйцето и нека остане няколко минути, докато добие желаната от вас яркост на цветовете.

ШАРКИ С ОРИЗ


За това са ви необходими шепа ориз  и парчета от чорапогащник. Намокреното яйце оваляйте в  оризовите зърна и внимателно обвийте в парчето чорапогащник, като завържете стегнато. След това потопете в желаната боя. След няколко минути извадете яйцето и отстранете ориза. Със салфетка подсушете внимателно.

Времето за  престой в боята на яйцата зависи от указанията на опаковката боя, която използвате, както и от желаната от вас наситеност на цветовете. Колкото по-дълго стоят, толкова по-наситени и тъмни стават цветовете.

За да добиете по-наситен цвят и гланц на яйцата, потопете една салфетка с олио и намажете внимателно вече боядисаните яйца.0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook