Тутманик със сирене

Необходими продукти:
За тестото:


1 кг брашно
1 яйце
1 с.л. сол
1 кубче мая (или 14 г суха)
хладка вода за меко тесто


За плънката:

300 г сирене
олио

За заливка:
1 кисело мляко
1 яйце
сол

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в купичка с хладка вода заедно с 1 ч.л. захар и толкова брашно. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се яйцето, солта и готовата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса на топло, намазано с олио, за да не хване коричка.
Като е готово, се разделя на 5 равни части и всяка се разточва на кора с големината на тавата, в която ще се пече. 

Всяка кора се наръсва с олио и сирене и се редят една в/у друга. 
Последната кора не се ръси с нищо. Нарязва се тутманика на ромбове и се залива с киселото мляко, в което е разбито яйце и щипка сол. 
Оставя се да втаса (може да се пъхне във фурната на 30 - 40 градуса, за да втаса по-бързо) и след това се пече на 180 градуса до готовност (около 40 минути)





























Може да се направи и по различен начин. Като се раздели тестото на две и се разточат големи кори, нарязват се на триъгълници, ръсят се с олио и сирене и се редят в тавата. Втасват, заливат се с киселото мляко и яйце и се пече по същия начин ;)






0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Facebook

Google+