Домашни багети

Необходими продукти:
500 - 600  гр бяло брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
200 мл прясно мляко
1 п. суха мая (7 гр)


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Прави се кладенче в средата и се добавят солта и зехтина. В хладкото прясно мляко се разтваря маята с щипка захар и мъничко брашно. Като шупне, се добавя към брашното и се замесва меко тесто. Ако млякото  не достигне за желаната мекота на тестото, се добавя още. Тестото се маже с олио си се остава да втаса. След това се замесва отново и се дели на топчета, от които се оформят багетките.
Ако разполагате с форма за багети, първо ги сложете в кърпа , поръсени с брашно, да втасат и след това прехвърлете във формата.
Аз нямам такава, затова ги сложих директно в правоъгълна тава, като ги разделих с хартия за печене, намазана с олио.
Като втасат багетите, се правят леки напречни разрези отгоре им и отново се намазват с олио. Слагат се да се пекат в незагрята фурна на 180 градуса за около 20 - 25 мин.
Ако искате да имат мека коричка, след като се извадят от фурната, отново нмажете с олио или масло. Покрийте с кърпа да се задушат.

Приятен апетит! :)



3 коментара:

  1. Ползвах рецептата ви и станаха много хубави франзелки! Наричам ги така, защото ги оформих по-дебелички и по-дълги от багети. Благодаря ви за сполучливата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм била полезна :)

      Изтриване
    2. Много се радвам, че съм била полезна :)

      Изтриване

 

Facebook